Erkek Parfüm ve En İyi Erkek Parfüm Markaları
Parfüm
Yazımıza ilk olarak parfümü tanımlayarak başlayalım: Parfüm çeşitli esans yağlar, aromatik karışımlar ve bazı kimyasal maddeler kullanılarak elde edilen ve bulunduğu ortama güzel kokular yaymak amacıyla kullanılan sıvıların genel ismidir. Günümüzde parfüm sektörünün kalbi tahmin edeceğiniz üzere (en meşhur markaların bağrından çıktığı) Fransa’da atmaktadır.Tarihçesi ise insanlık tarihi kadar eskidir. İlk parfümün nerede ve ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmese de, kayıtlı tarihte en eski parfüme M.Ö 2000’Lİ yıllarda Mezopotamya’da rastlanmıştır.
İnsanlık tarihi boyunca güzel kokular dikkat çekmiş, insanların en derin duygularını harekete geçirmiştir. Parfüm seçimi önemli bir olgu haline gelmesiyle beraber piyasaya da geçmişten günümüze kadar çok sayıda parfüm ve türleri çıkartılmıştır. Bizde bunun üzerine bugün siz okurlarımız için parfüm koku türleri, parfüm türleri EDP, EDT ve EDC arasındaki farklar, erkek parfüm, erkek parfüm markaları, en güzel erkek parfümleri, en pahalı erkek parfümleri, erkek parfüm önerileri ve ünlü erkeklerin kullandığı parfümler hakkında bir içerik hazırladık. Genelde erkek parfümleri üzerine olan bu anlatımımızda parfüm çeşitlerine ve parfümlerin özelliklerine de değinmeye çalıştık. Konuya dayalı herkesin merak konusu olan genel soruların cevaplarını çoğunlukla maddeler halinde yanıtlamaya özen gösterdik. Bu nedenle hazırlamış olduğumuz bu anlatımı sadece erkek parfüm markaları üzerine bilgi edinmek için değil parfümlerle ilgi genel bir bilgi edinmek içinde gözden geçirmenizi tüm içtenliğimizle tavsiye ederiz.
Parfüm Türleri, EDP, EDT ve EDC arasındaki farklar
Evet, şimdide isterseniz isimlerini parfüm şişelerinde sıkça gördüğümüz EDP, EDT ve EDC parfüm türlerinin ne olduğuna ve aralarında ne gibi farklılıklar bulunduğuna bir göz gezdirelim.
EDP, EDT ve EDC parfüm türlerinin arasındaki farklar:
- EDP: Yaklaşık olarak %15 ile %30 oranında esans içerir. Kalıcılığı EDT ve EDC parfüm türlerinden yüksektir.
- EDT: Yaklaşık olarak %7 ile %15 oranında esans içerir. Kalıcılığı EDP parfüm türlerinden düşük EDC türlerinden yüksektir.
- EDC: Esans yoğunluğu dikkate alındığında listenin en alt basamağında yer alır. İçerisinde ise %1 ile %3 oranında esans barındırır.
Tüm bu türler belli oranlarda alkol içeriyor. Esansın konsantrasyonu yükseldikçe alkol oranı ters orantılı bir biçimde azalıyor ve doğal olarak parfüm kalıcılığı da artıyor.
Parfüm Koku Türleri
Mademki konumuza parfümlerin kalıcılık yüzdelerinden başladık o halde koku çeşitlerini de sınıflandırmadan geçmeyelim. Temel olarak koku türleri 13 sınıftan oluşur. Bu türleri kısaca ele alacak olursak:
- Çiçeksi (Floral): Ele alacağımız ilk koku türü birçok kadının vazgeçilmezi olan çiçeksi kokulardır. Özellikle kadın parfümlerinde en sık kullanılan koku grubu olmakla beraber oldukça da ilgi görmektedir. Sıkça tercih edilen bazı çiçek kokularına örnek vermek gerekirse: yasemin, zambak, gül, hanımeli, portakal çiçeği, orkide, nilüfer gibi birçok çiçek cinsini bu koku grubunda yan yana sıralamamız mümkün.
- Meyvemsi(Fruity): Çiçek kokuları gibi bu grupta birçok parfümde yer edinmiş bir gruptur ve kavun, şeftali, armut, elma gibi ögeleri mevcuttur.
- Baharatlı(Spicy): Kuvvetli kokulardır ve genellikle en kalıcı parfümlerde bu gruptan çıkar. Defne,ardıç, biberiye, anason, safran, tarçın, zencefil gibi ögeleri vardır.
- Şipre(Chypre): Günümüzde pek tercih edilmeyen bir grup olmakla beraber sert ve kuvvetli kokuları barındırır. Bu grup çiçeksi kokularla odunsu kokuların kombinasyonundan meydana gelir.
- Oryantal(Oriental): Yoğun, egzotik kokuları bünyesinde barındıran bir parfüm türü olmakla beraber aynı zamanda da büyük koku sınıflarından biridir. Kakule, vanilya, vetiver, sandal ağacı bu sınıf için örnek verilebilir.
- Fougere: Koklandığında ferahlık veren ve hafif baharatlı bir his uyandıran parfüm türüdür. Bu grup genellikle erkek parfümlerinde büyük rol oynar.
- Gurme(Gourmet): Kahve, karamel gibi yiyecekleri kapsayan kokulardan oluşur ve yine parfüm türleri arasında fazlasıyla tercih edilen bir gruptur.
- Narenciye(Citrus): Parfümlere ferahlık ve hafiflik vermesi amacıyla kullanılan bir gruptur. İçerik bakımından bergamot, portakal, limon, greyfurt gibi ögeleri vardır.
- Yeşil(Green): Tazelik hissi veren ot, çimen gibi yeşilliklerin kombinasyonuyla oluşan kokulardır. Yeşilliklerle ferahlık uyandıran bu parfüm türü de yine hanımların ilgi odağı olan koku listesinde yerini korumaktadır.
- Hayvansal(Animal): Sıcak ve tatlı kokulardır. Amber, civet, musk bu sınıfta yer alır.
- Odunsu(Woody): Kuvvetli ve ağır kokulardır. Paçuli gibi kokularda bu sınıfta yer alır.
- Su ve hava ile ilgili olanlar(Aquatic, ozone): Temiz ve ferah kokulardır. Deniz, rüzgar gibi kokuları simgeleyen bir gruptur.
- Aldehitler: Sentetik aromalardan olan Aldehitler, çiçeksi ve bitkisel kokuları tamamlamak için kullanılır.
Genellikle 13 sınıftan oluşan parfüm türlerinin içeriğine yukarıda maddeler halinde sırasıyla değindik. Şimdide dilerseniz asıl konumuz olan erkek parfümlerine ve erkek parfüm markalarına geçelim, ne dersiniz?
Erkek Parfüm
Erkek parfümleri dünya kozmetik sektöründe azımsanmayacak bir paya sahiptir. Bakımlı ve şık bir erkek için parfüm, şıklığının tamamlayıcısı ve olmazsa olmazı olarak tanımlanır.
Kullanan kişinin karakterinden de izler taşıyan ve adete imza gibi kişiyi tanımlayan parfüm, üzerinden yıllar geçse de unutulmayacak olandır. Bu sebeptendir ki kişisel bir tercih olan parfümün secimi yapılırken kişinin kendini temsil eden en uygun kokuyu bulması oldukça zorlaşır ve seçtiği kokunun analizi onun için daha da önem kazanır.
Erkek Parfüm Markaları
Piyasada binlerce hatta milyonlarca farklı çeşitte erkek parfüm markaları MEVCUTTUR. Elbette hepsini burada tek tek sayamayacağımız için en bilinen, en çok tercih edilen birkaç markayı zikrederek yazımıza devam edeceğiz.
En popüler erkek parfüm markalarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Dior, Tom Ford, Hermes, Yves Saint Laurent, Paco Rabanne, Narciso Rodriguez, Dolce Gabbana, Giorgio Armani, Calvin Klein, Creed, Guerlain, Kenzo, Lacoste, Jean Paul Gaultier, Issey Miyake, Chanel, Guerlain, Versage , Bvlgari, Burberry, Gucci, Davidoff, Victor Rolf, Hugo Boss… bu saydıklarımız dünya çapında başarılarını kanıtlamış markaların başında geliyor.
En Güzel Erkek Parfümleri
Her ne kadar parfümün güzelliği göreceli bir kavram olsa da sizler için bir çok açıdan genel kabul gören ve en beğenilen erkek parfümlerini araştırıp derledik.
- Tom Ford Black Orchid: Aslında unisex bir kokudur. Hem kadın hem erkek kullanımına uygundur. Afrodizyak etkili bir parfüm olmakla beraber 2006 yılında piyasaya sürülmüştür. Oryantal, şipre koku sınıfı içerisinde yer alır. Yasemin, siyah trüf, ylang-ylang, siyah frenk üzümü, siyah orkide, kehribar, vetiver, vanilya, tütsü ve balsam içerir. Silajı yüksek, uzun ömürlü ağır bir parfüm türüdür. 100 ml’lik şişesinde güncel fiyatı 795 Türk lirasıdır.
- Yves Saint Lauren La Nuit de L’Homme: 2009 yılında piyasaya sürülmüştür. Baharatlı, odunsu koku sınıfı içerisinde yer alır. Bergamot, Lavanta, Sedir, Kakule, Kimyon, Vetiver gibi notalara sahiptir. Ağır ve kalıcı bir kokudur. Güncel fiyatı 560 Türk lirasıdır.
- Hermes Terre d’Hermes: Parfüm 2006 yılında piyasaya çıkmıştır. Narenciye-odunsu koku grubunda yer alır. Greyfurt, biber, vetiver ve sedir gibi notalara sahip olan bu parfüm ülkemizde 644 Türk lirası fiyatıyla satışta.
- Dior Fahrenheit: 1988 yılında piyasaya sürülmüştür. Odunsu-baharatlı koku sınıfı içerisinde yer alır. Lavanta, mandalina, alıç, hindistan cevizi, sedir, deri, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk notalarına sahiptir. Oldukça erkeksi ve popüler bir koku. Güncel fiyatı 783 Türk lirası.
- Chanel Bleu de Chanel: 2010 yılında piyasaya çıkan bu parfüm erkekler için odunsu-aromatik ferah bir koku. İçeriğinde labdanum, zencefil, sandal ağacı,nane, yasemin,greyfurt,paçuli, vetiver, pembe biber var. Çok yönlü risksiz bir koku. Güncel fiyatı ise 670 Türk lirası.
- Armani Acqua di Gio: 1996 yılında ünlü parfümör Alberto Morillas tarafından oluşturulmuştur. Narenciye- odunsu koku sınıfına aittir. Özellikle yazlık kullanıma uygun, oldukça çekici ve fresh bir kokudur. Parfümün güncel fiyatı ise 520 Türk lirasıdır.
- Dolce Gabbana The One: 2008 yılında piyasaya sürülmüştür. Odunsu-Baharatlı koku sınıfı içerisinde yer almaktadır. Bergamot, kişniş, fesleğen notalarıyla açılış yapan parfümün; orta notalarında kakule zencefil ve neroli bulunurken, parfüm baz notalarda sedir, ambergris ve tütünle kapanışı yapar. Parfümün güncel fiyatı 755 Türk lirasıdır.
- Jean Paul Gaultier Le Male: 1995 yılında ünlü parfümör Francis Kurkdijan tarafından oluşturulmuştur. Oryantal- Fougere koku sınıfı içerisinde yer almaktadır. Üst notalarda nane, bergamot ve lavanta yer alırken, kalp notalarını tarçın, kimyon ve portakal çiçeği oluşturur. Kapanışı ise vanilya, tonka fasülyesi, sandal ağacı ve sedirle yapmaktadır. Parfümün güncel fiyatı 459 Türk lirasıdır.
- Paco Rabanne 1 Million: 2008 yılında piyasaya sürülmüştür. Odunsu- Baharatlı koku sınıfı içerisinde yer alır. Parfüm için 3 ünlü burun işbirliği yapmıştır. Bu parfüm tarçın, baharat, sarı deri, sarı ağaç, paçuli ve amber gibi notalara sahiptir. Parfümün güncel fiyatı 619 Türk lirasıdır.
- İssey Miyake L’Eau d’Issey: 1994 yılında piyasaya sürülmüştür. Odunsu-Aquatic koku sınıfı içerisinde yer almaktadır. Limon, tarhun, buzuam, Hindistan cevizi, nilüfer, sandal ağacı, sedir ve misk gibi notalara sahiptir. Parfümün güncel fiyatı 390 Türk lirasıdır.
NOT: yukarıda yaklaşık 10 parfümün değerlendirmesini yaptığımız bu liste, ünlü yabancı parfüm sitesi fragranticada en çok aranan erkek parfümleri baz alınarak hazırlanmıştır.
En Pahalı Erkek Parfümü
Genellikle en pahalı erkek parfümleri yüksek kaliteli niş parfümlerden çıkmaktadır. Şu an için ülkemizdeki en pahalı erkek parfümü Roja Dove markasına ait Nuwa, Britannia ve Diaghilev kokularıdır. Parfümlerden her birinin güncel fiyatı 6.758 Türk lirasıdır.
Nuwa, Britannia ve Diaghilev gibi oldukça pahalı kokularının kalıcılığı her ne kadar yüksek olsa da her kesim tarafından bir imza niteliği taşımıyor. Fiyat bakımından da oldukça yüksek olan bu parfümleri bir kısım kitle gerçekten de koku tarzına uymadığı için tercih etmiyor bir kısımda sürekli kullanacağı imza niteliği taşıyan parfümün fiyatının düşük olmasını yeğliyor. Tabi, bu kesimlerin yanı sıra bu parfüm işte benim aradığım kalite diyerek Roja Dove parfümleriden vazgeçemeyenler de var. Ülkemizde en pahalı erkek parfümleri kategorisinde ilk sırada olan Roja Dove sevenlerinin yanı sıra farklı koku arayışında olan ve daha ekonomik kokuları tercih eden kesim içinde parfüm önerilerinde bulunmak istedik.
Erkek Parfüm Önerileri
Daha öncede belirttiğimiz gibi parfüm zevki kişiden kişiye değişmektedir. Bu sebeple farklı zevklere hitap eden erkek parfümleri ve çeşitli anketlerde forumlarda ön plana çıkan bazı kokuları yazımızda sizler için bir araya getirdik.
İşte sizler için hazırladığımız en çok tercih edilen parfümlerin listesi:
-Davidof Cool Water, Armani code, Chanel Allure homme Sport, Paco Rabanne İnvictus, Versage Pour Homme, Avon Full Speed, Brut, Burberry Classic, Victor Rolf Spice Bomb, Dior Sauvage, Bvlgari Aqva Pour Homme, Versage Eros, Carolina Herrera 212 Men, Joop Homme, Bvlgari Man İn Black, Creed Aventus, Nikos Sculpture, Caldion Man, Rochas Man, Pino Silvestre
Ünlü Erkeklerin Kullandığı Parfümler
İşte merak edilen yerli ve yabancı ünlülerden bazılarının kullandığı parfümler:
- Justin Bieber: Diesel Fuel For Life
- David Beckham: Creed Erolfa
- George Clooney: Creed Green İrish Tweed
- Antonio Banderas: Christian Dior Eau Sauvage
- Keanu Reeves: Helmut Lang
- Robert Pattinson: Dior Homme
- Justin Timberlake: Dolce Gabbana: Masculine
- Brat Pitt: Lorenzo Villoresi Musc
- Leonardo Di Caprio: Eau D’Hadrien
- Çağatay Ulusoy: Hermes Des Merveilles
- Barış Arduç: Dolce Gabbana The One
- Murat Boz: Dsquared Potion
Evet, bugün sizler için parfüm, parfüm türleri, koku türleri, erkek parfüm, erkek parfüm markaları, en güzel erkek parfümleri, en pahalı erkek parfümü, erkek parfüm önerileri ve ünlü erkeklerin kullandığı parfümler gibi bir çok konuyu mercek altına aldık. Umarız hazırladığımız bu yazımızla kafanızdaki sorulara cevap olabilmiş, erkek parfüm markalarına ve içeriğine olan merakınızı bir nebzede olsa giderebilmişizdir. Bir sonraki anlatımımızda tekrar görüşmek ümidiyle, mutlu ve sağlıcakla kalın.